Aspekter på några genitala infektioner - risker och komplikationer för kvinnan - Rylander, Eva (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Det framstår som en paradox i modern medicin att genitala infektioner blir allt vanligare, eftersom andra infektionssjukdomar såsom smittkoppor, difteri, polio mm inte längre utgör något hot för unga människor. Sexuellt överförbara sjukdomar (STO) däremot, äventyrar framtida hälsa för unga kvinnor i alla delar av världen. Det är en ny generation av organismer nämligen bakterien Chlamydia trachomatis och papillomvirus som främst utmärker sig för att ge senkomplikationer. Chlamydiainfektioner kan gå ganska symtomlösa men ändå orsaka skador på äggledarna med barnlöshet som följd. Papillomvirus som ger upphov till kondylom förekommer ofta tillsammans med förstadier till cervixcancer. Hos unga kvinnor med cellförändringar hittar man kondylom i upp till 70 %. Dessutom finns arvsmassa från papillom virus i cervixcancer och det föreligger starka misstankar att några papillomvirus förändrar epitelet på så sätt att en cancerutveckling kan ske ifall vävnaden utsätts för vissa andra faktorer, såsom tex herpesvirus eller rökning. De säkra preventivmedlen har bidragit både indirekt och direkt till den ökade frekvensen av genitala infektioner och komplikationer. Så länge vi inte har ett preventivmedel som skyddar både mot graviditet och infektioner måste vi gå ut med information till den unga flickan om vilka risker tidig sexdebut kan medföra. Vi bör rekommendera senare sexdebut, sparsamhet med partnerbyte, kondom som skydd även vid bruk av andra preventivmedel samt ökade resurser för diagnostik och behandling av nedre genitala infektioner och för partneruppföljning.