Almenpraktikerens möte med kvinner : En ny tenkemåte om kvinners lidelser - Malterud, Kirsti (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
I artikeln diskuteras samspelet mellan allmänpraktikern och den kvinnliga patienten. Särskilt intresse ägnas åt hur läkaren uppfattar och förtolkar kvinnans lidande. I en undersökning av medelålders kvinnor från egen praktik har författaren prövat att värdera hur vårt traditionella diagnostänkande bidrar till att styra kommunikationen. Undersökningen ingår som ett första delprojekt i ett större projekt om medelålders kvinnors medicinska språk.