Strategier för kvinnohälsa : - historisk återblick och framtidstankar - Carlstedt, Gunilla (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
I artikeln söker författaren spåra de historiska rötterna till den kvinnouppfattning som idag råder inom medicinen. De medicinska sanningar som den manligt dominerade vetenskapen gjort gällande har ofta visat sig mer anpassade till samhällsekonomiska intressen än till kvinnors egna behov. Viktigt är att se klasskillnader som finns även idag. Speciellt uppmärksammas den äldre arbetarklasskvinnans utsatta position i sjukvård och samhälle. För en jämlik sjukvård krävs att kvinnors arbetslivshistoria - inklusive det oavlönade arbetet - blir känd, dokumenterad och uppvärderad.