Misshandel av äldre - Stang, Grete H (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Blir också andra svaga grupper än kvinnor och barn utsatta för misshandel - tex de äldre? Mycket tyder på detta men fenomenet är starkt tabubelagt. Vissa anmärkningsvärda siffror har kommit fram i amerikanska undersökningar. Enligt en undersökning menade 60 % av tillfrågat "fackfolk" (tjänstemän, vårdarbetare) att de mötte problemet i sitt arbete varje vecka. Vid en undersökning från Oslo 1982 rapporterade "hjemmesygepleiere" (ungefär distriktssköterskorna 122 fall av övergrepp mot äldre). Olika tänkbara orsaker har diskuterats: att vårdarna ofta befinner sig i en påfrestande situation, personlighetsdrag hos de äldre som provocerar fram misshandel, konflikter på grund av trångboddhet, inlärda vanor att lösa konflikter med våld osv. Den som misshandlar är i regel en släkting som själv har personliga problem. Uppgiften att ta hand om äldre kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Behandlingsmässigt står man ofta hjälplös inför fall av äldremisshandel även om det finns olika tänkbara åtgärder: avlastning av vårdaren, en tids institutionsvistelse, ekonomiskt stöd mm. Själva medvetenheten om att äldremisshandel kan förekomma är viktig. Man bör minnas att antalet rapporterade fall av barnmisshandel ökade med 300 % sedan tidningarna börjat skriva om problemet. Det är viktigt att personalen i socialvård och sjukvård uppmärksammar frågan och lär sig mer om den. Nya lagar och författningar för att skydda de äldre kan också krävas. Tillräckliga resurser måste ställas till de överbelastade familjernas förfogande. Problemet kan öka med ökade antal äldre kombinerat med ekonomisk stagnation.