Rehabilitering i öppen vård. Dålig effekt av insatser - Lindberg Navier, Inger; Allander, Erik; Magnusson, Gudjon (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
De långa sjukskrivningarna är ett betydande samhällsproblem. Samråd mellan försäkrings kassan, arbetsförmedlingen, socialvården och sjukvården i rehabiliterande syfte sker lokalt i s k rehagrupper. I syfte att kartlägga rehagruppens arbete och resultat genomfördes på socialmedicinska enheten, Huddinge sjukhus, en undersökning i två etapper av de 76 personer anmälda 1976 till rehagruppen i Huddinge med hänseende främst på sjukskrivningar, missbruk och förvärvsarbete. Mer än hälften var kända alkoholmissbrukare. Efter två år var hälften av hela materialet fortfarande arbetslösa och stor del var långtidssjukskrivna. En mer realistisk målsättning för arbetet föreslås. Behandlingsplaner bör följas upp både på kort och lång sikt. Arbetet utgår från socialmedicinska enheten, Huddinge sjukhus, där Inger Lindberg Navier är socionom, Erik Allander professor/överläkare och Gudjon Magnusson fram till 1980 underläkare.