Social utblick: Välfärd i sol och skugga - Wiklund, Villy (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Hur socialvården i Karlskoga utvecklats under fem decennier I 930-1980, har på ett mycket intresseväckande sätt skildrats av Nils Thuvander. I 36 år har han varit anställd i kommunen, varav 30 som socialchef. Efter sin pensionering vidtalades han att skriva en historik över den verksamhet han så väl kände men även varit med om att utforma. Boken som kom från trycket i våras, fick den välfunna titeln "Välfärd i sol och skugga". Välfärd i sol och skugga är en bok som visar att det går, och att det även är nödvändigt, att dokumentera den kommunala. socialvårdens utveckling. Det kan måhända bli svårt att nå samma fina resultat som Nils Thuvander, men nog borde några fler väga sig på utmaningen att skildra sin kommuns utveckling från fattigvård till socialtjänst