Socialmedicin i klassamhället - mellan statsmedicin och försäkringsmedicin - Diderichsen, Finn; Janlert, Urban (Socialmedicinsk tidskrift, 1985)
Socialmedicinens historia kan beskrivas som en pendling mellan två traditioner - en statsmedicinsk och en försäkringsmedicinsk. I båda traditionerna har sambandet mellan klass och ohälsa varit en grundläggande fråga som genomsyrat många av de frågor som socialmedicinen ställt. Den statsmedicinska traditionen tycks återkomma i perioder av ekonomisk kris och har följaktligen åter varit aktuell under 1980- talet. Kvarstående sociala klyftor i ohälsans för delning har blivit ett viktigt argument för regeringens hälsopolitiska initiativ.