Uppföljande stödsamtal i stället för läkarintygsföreläggande : Ett vårdprogram för klinisk samverkan i primärvården beträffande fall med upprepad korttidssjukskrivning - Mikaelsson, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Bland patienter med upprepad korttidssjukfrånvaro utvaldes slumpvis en grupp med och en grupp utan läkarintygsföreläggande. Utvecklingen av sjukskrivningsbeteendet följdes under tre år. En väsentlig minskning av sjukskrivningstendensen skedde i båda grupperna. För gruppen med krav på läkarintyg minskade antalet sjukfall under det första året men den genomsnittliga varaktigheten ökade. Efter att läkarintygskravet släppts förelåg ingen egentlig skillnad mellan gruppen med och gruppen utan läkarintygsföreläggande. Underresultatet har sammanställt med tidigare fynd om socialmedicinsk problematik hos kortidssjukskrivna varit utgångspunkt för ett vårdprogram för socialmedicinsk behandling av patienter med upprepad korttidssjukfrånvaro. Vårdprogrammets uppläggning presenteras i artikeln.