Hälso- och sjukvårdsforskning. Var står vi idag? - Smedby, Björn (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Hälso- och sjukvårdsforskning kan definieras som den tillämpade forskning som syftar till att höja hälso- och sjukvårdens kvalitet och förbättra utnyttjandet av dess resurser. Forskningen är målinriktad och utgår från praktiska sjukvårdsproblem och planeringsuppgifter. Arbetssättet är tvärvetenskapligt och kombinerar metoder från flera discipliner. Artikeln ger en översikt över hälso- och sjukvårdsforskningens historik, dess innehåll och metoder, men också en bild av vilka som sysslar med och stöder hälso- och sjukvårdsforskning samt vilka svårigheter och avgränsningsproblem som finns inom forskningsområdet. Föredrag vid socialmedicinska föreningens höstmöte i Malmö i september 1983.