Reumatiska sjukdomar i befolkningen - en studie av SCB’s hälsointervjuer (ULF) - Mägi, Margus; Allander, Erik; Bjelle, Anders; Ragnarsson, Arni (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Vår kunskap om hälsoförhållandena i totalbefolkningen bygger framför allt på intervjuuppgifter. En viktig datakälla är här SCB’s undersökningar av levnadsförhållanden (ULF). Att studera kvalitén hos intervjuuppgifterna i ULF är därför viktigt. I denna studie görs en jämförelse mellan intervjuuppgifterna och fynden vid en läkarundersökning. Studien är avgränsad till reumatiska sjukdomar. Resultaten tyder på att ULF-data kan användas för skattningar av den inbördes storleken mellan olika reumatiska sjukdomsgrupper i befolkningen. lntervjuuppgifterna är på individnivå mindre tillförlitliga, medicinskt sett, och bör därför tolkas med viss försiktighet. Artikeln är baserad på ett föredrag hållet vid Svensk Socialmedicinsk Förenings vårmöte i Linköping, mars 1983.