En modell för sex- och samlevnadskurser för skolpersonal: En rapport om Tynningökurserna - Cernerud, Lars; Karlsson, Margareta; Stenström, Kersti; Tillgren, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
I Stockholms län har man sedan 1979 genomfört en serie sex- och samlevnadskurser för skolpersonal, de sk Tynningökurserna. Sammanlagt 18 tre-dagarskurser har genomförts för 358 personer, hälften lärare, hälften elevpersonal. En utvärdering visade att kurserna fått ett mycket positivt mottagande. Värdet synes framför allt ha legat på det personliga planet så att den enskilde läraren fått bättre förutsättningar att undervisa i sex och samlevnad. Den följande artikeln skildrar kursernas uppläggning. Avslutningsvis redovisas olika aktuella förslag som siktar till en ytterligare utveckling och förbättring av dessa kurser. Lars Cernerud är skolöverläkare i Stockholms kommun. Margareta Karlsson, fil kand, arbetar bl a som studiesekreterare vid RFSU. Kersti Stenström är psykolog och verksam vid Stockholms skolförvaltning. Per Tillgren är socionom och sekreterare vid hälsovårdsavdelningen inom hälso- och sjukvårdsnämndens centrala förvaltning i Stockholms läns landsting.