Attityder till socialmedicinskt teamarbete i primärvården: En studie av kontaktbenägenhet och kontaktfrekvens - Braun, George; Westrin, Claes-Göran (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Hur upplever de som arbetar på fältet behovet av samarbete mellan primärvård, socialtjänst, försäkringskassa och arbetsförmedling? Denna fråga har ganska sällan blivit föremål för mer systematiska undersökningar. I en här redovisad undersökning från Skara borgs län har man tillfrågat socialarbetare, di striktsläkare, försäkringskassans utredare och arbetsvårdstjänstemän kommunerna om deras åsikt. Resultatet tyder på en kontaktfre kvens mellan berörda tjänstemän och läkare som ligger mellan någon gång i månaden och några gånger i veckan. Socialtjänst och arbets förmedling efterfrågar främst ökade kontakter med läkare och psykologer. Behovet i fråga tycks dock inte upplevas som särskilt trängan de. Samverkan tycks bli mer frekvent och upplevas mer positivt i kommuner med samlokalisering mellan social och medicinsk verksamhet. Ett undantag från denna regel gäller försäkringskassan vars tjänstemän synes ge en mer positiv bild av samarbetet i de kommuner där samlokalisering saknas. En möjlig tolkning kan vara att samarbetet i dessa kommuner kan koncentreras till möten i försäkringskassans rehabgrupper som på så sätt kan skräddarsys till att svara mot kassans behov. Leg psykolog George Braun, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet och professor Claes-Göran Westrin, Socialmedicinska institutionen, Uppsala universitet var vid tiden för undersökningen verksamma i ett projekt anknutet till Skara vårdcentral. Studien har kunnat genomföras genom anslag från Delegation för social forskning samt från Medicinska Forskningsrådet.