Temaledare: Omvårdnad och utveckling - Hermansson, Alice (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Detta är det första av två temanummer om omvårdnadsforskning i Socialmedicinsk tidskrift. I nästa nummer av tidskriften ges några exem pel på aktuella forskningsprojekt och på metoder som har kommit till användning i denna unga vetenskap. I detta nummer beskrivs omvårdnadsforskningens framväxt och utveckling av några omvårdnadsforskare, vetenskapsteoretiker och medicinare. Exempel ges på en begynnande teoribildning inom området. I ett bidrag från Finland talas det om "vårdvetenskap" och i en svensk analys fastställs att kunskapsutvecklingen inom området nu har nått en självständighet. Området är dock ungt och nytt och i behov av omsorgsfull vidareutveckling. Det erbjuder också intressanta möjligheter till tvärvetenskapliga ansatser, där forskare med olika bakgrund kan ge värdefulla bidrag.