Vårdlära och vårdvetenskap : Några vetenskapsteoretiska synpunkter - Pörn, lngmar (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Vårdverksamhetens centrala syfte är att på olika sätt skydda och bevaka individens hälsa. Därför är hälsobegreppet centralt i all vårdforskning. I lngmar Pörns hälsobegrepp ingår tre variabler: individens hälsoprofil, repertoar och miljö. Vårdverksamheten kan ses som en teknologisk vetenskap, med uppgift att vara ett medel för att uppnå de mål som uppställts av vårdläran. Pörn anser dock att det också måste finnas utrymme för forskning utifrån teoretiska utgångspunkter, där vetenskapens mål kan ses som självända mål. Pörn diskuterar olika andra discipliners relevans för vårdvetenskapen och framhåller att vårdvetenskapen är unik i det att den har vårdverksamheten som sitt forskningsobjekt.