ADL i tid och rum - En hypotes om ADL-förmågans utveckling - Hulter Åsberg, Kerstin (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Katz ADL-index består av sex aktiviteter som är hierarkiskt ordnade och ger en uppfattning om den faktiska funktionsförmågan hos en patient. Detta index har översatts till svenska och prövats i kliniskt arbete under lång tid av Kerstin Hulter Åsberg. I artikeln framför hon en hypotes om att aktiviteter i dagligt liv utvecklas i de båda dimensionerna tid och rum och att ADL-förmågans utveckling är relaterad till evolutionsprocessen.