Social utblick : Planering på ont och gott - Karlsson, Willy (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Gemensamma fester och högtider. Delad glädje och delad sorg. Gemensamt arbete för gemensamma mål. Gemensamt ansvarstagande. Solidaritet även mot människor med svåra problem och avvikande beteende. Social och medicinsk service i närmiljön. Läkare som har träffat sina patienter förr, som känner inte bara patienten utan också patientens familj. Socialarbetare som känner såväl miljön som människorna och som dessutom vet vem läkaren är och hur hon/ han arbetar. Barn som kan följas åt genom förskola och skola. Träffplatser för ungdomar. Gemensamma aktiviteter över åldersgränserna. Miljöer, beskrivna på det här sättet, väcker säkert positiva associationer hos flertalet läsare. Det är så vi vill ha det. Det är i ett sådant samhälle vi vill se våra barn växa upp. Det är i sådana miljöer, sjudande av liv men ändå trygga, vi vill tillbringa vår ålderdom. Många tycker kanske att beskrivningen är utopisk. Men behöver det vara en utopi?