Nytt från FSS : Barn och separationer - FSS - Föreningen Sveriges Socialchefer (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Föreningen Sveriges Socialchefer tillsatte vid sitt årsmöte hösten 1983 en arbetsgrupp om barns uppväxtvillkor. En av de uppgifter arbetsgruppen först bearbetade var frågan om barn och separationer och då i första hand frågan om de separationer som föranleds av samhällsingripande. Som en del i detta arbete anordnades ett seminarium den 10- 11 maj 1984. Under 1983 fördes en mycket förvirrad debatt här i landet om omhändertaganden av barn. Uppgifter förekom om att tvångsomhändertaganden av barn skulle ske på lösa grunder och i stor omfattning. Denna debatt hade då också internationella utvikningar och Sverige framstod som ett land där samhället tvångsomhändertog barn för att uppfostra dem i statens regi.