Fördelning av vårdresurser inom länssjukvården - Dahlgren, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Svensk sjukvård är inte främmande för omfördelning av resurser och har aldrig varit det. En kontinuerlig omfördelning har skett såväl mellan olika nivåer som inom nivåerna och också mellan förebyggande verksamhet och vård. Den omfördelning som idag äger rum måste dock ske med iakttagande av vaksamhet så att inte dagens sjuka löper risk att få en sämre behandling eller ingen behandling alls på grund av en prioritering av åtgärder för förbättrad hälsa i framtiden.