Vård 80: En studie av hur patienten upplever sjukvården av idag - Bengtsson, Ann; Andersson, Margit; Hejdeborn, Helene; Svensson, Per-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1984)
Under november 1980-mars 1981 genomfördes en systematisk studie av patientattityder vid de medicinska och kirurgiska klinikerna vid Regionsjukhuset i Linköping, under perioden sammanlagt drygt 2 000 patienter. Resultatet visade patienter som i stort sett var nöjda med vården som den bedrives idag. En något mer djupgående intervjustudie med drygt 50 patienter visade en mer kritisk inställning framför allt när det gällt information och relationer till personal. Patienterna menade sig ha bättre kontakt med sjuksköterskorna än med läkarna. Drygt hälften ansåg att möjligheten till inflytande på vård och behandling medförde att de kände sig lugnare. En tredjedel av patienterna intog en mer "konservativ" hållning och ville låta läkaren/sjukvårdspersonalen fatta besluten.