Hälsans ideologi och praktik - Eriksson, Carl-Gunnar (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Den nya hälso- och sjukvårdslagen ger landstingen en ansvarsfull uppgift att främja befolkningens hälsa. Det är därför väsentligt att botanisera i hälsoarbetets praktik och ideologi. För att vår bild inte skall bli haltande krävs att teorier, data och värdesatser tydliggörs och blir föremål för fördjupade analyser. I dagens samhälle finns många olika hälsoideologier. I denna artikel särskiljer Carl-Gunnar Eriksson, beteendevetare vid socialmedicinska avdelningen, Regionsjukhuset i Örebro tre olika synsätt - det biomedicinska paradigmet, miljö- och hälsoparadigmen. Men ideologier i all ära det centrala är vilka yttringar de möjliggör i hälsoarbetets praktik. Hur stor klyftan blir mellan hälsans ideologi och praktik bestäms av maktförhållandena i samhället. Vi behöver både en social rättvisa och en marknadsrättvisa för att vi som samhällsmedborgare skall utvecklas att svara an på andra och ta ansvar själv. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.