Att förebygga arbetsolycksfall - åtgärdsprogram för industri och lantbruk - Jansson, Bjarne (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Olycksfallen svarar för den största delen av samtliga arbetsskador. Det är framför allt industriarbetare och lantbrukare som drabbas i stor utsträckning. Olycksfallsutredningarna uppvisar ofta stora brister vad avser metodik och val av åtgärder. Inom ramen för olycksfallsprojektet i Falköpings kommun har ett utvecklingsarbete pågått med syfte att ta fram ett åtgärdsprogram för industri och lantbruk. Åtgärderna består av tre huvuddelar. En riktad information till lantbrukare och industriarbetare om olycksfallens art och omfattning och förebyggande åtgärder. Utbildning av skyddsombud, arbetsledare, skyddsingenjörer, regionala skyddskontakt män om olycksfallspanorama, epidemiologi, olycksfallsteori och utredningsmetodik. Organisation av olycksfallsgrupper på företa gen och upprättande av handlingsprogram för det förebyggande arbetet. Arbetet bedrivs enligt modellen epidemiologi, organisation, prevention och utvärdering. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.