lnformationssystem om arbetsskador i preventivt arbete - Broberg, Elisabet; Lagerlöf, Elisabet; Wramner, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Sedan 1 januari 1979 är Arbetarskyddsstyrelsen huvudman för ISA, dvs lnformationssystemet om arbetsskador. Detta innehåller långtgående information om alla anmälda och utredda fall av arbetsolyckor, arbetssjukdomar och färdolyckor till och från arbetet. lnformationssystemet bygger på information i den anmälan om arbetsskada som inlämnas till försäkringskassorna i landet samt uppgifter om olika läkarutlåtanden om arbetsolyckor eller arbetssjukdomar inklusive försäkringskassornas sk promemorior i sådana ärenden. Målsättningen med ISA är att öka kunskaperna om identifiering av risker i arbetsmiljön, utgöra underlag för utvärdering av arbetsskaderisker och att ge möjlighet till användning av de inrapporterade uppgifterna i praktiskt, förebyggande arbete i skyddskommitteer, företagshälsovård, yrkesinspektioner mm. I artikeln redogörs för uppbyggnaden av register om arbetsolycksfall och misstänkta arbetssjukdomar, exempel på praktisk användning av utdata från ISA lämnas och svagheterna i den nu lagrade informationen beskrives.