Samhällsarbete och förebyggande verksamhet inom socialt arbete - Urwitz, Viveca (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Syftet med artikeln är att visa på utvecklingen inom det sociala arbetet när det gäller förebyggande insatser. Två perspektiv kan skönjas: det "socialadministrativa" perspektivet och "gräsrotsperspektivet". Ett försök att omsätta "gräsrotsperspektivet" till praktik i form av projektet "Kvinnor i glesbygd" relateras. Slutligen ges exempel på några olika begreppsanalytiska redskap - som är centrala för arbetet. Artikeln är en bearbetning av ett föredrag hållet vid Svensk socialmedicinsk förenings höstmöte 1982.