Kunskaper om sociala och ekonomiska förhållanden som underlag för planering inom primärvården - Nyberg, Per (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Planering på lokal nivå för primärvården och socialvården är ett nytt inslag i vårdcentralernas verksamhet. Det är därför angeläget att värdera och diskutera olika planeringsprinciper och det kunskapsunderlag som krävs för en god planering. I artikeln framförs några krav som måste ställas vid planering på primärvårdsnivå: en målsättningsdiskussion förd av bl a praktiskt verksamma och av avnämare, val av planläggningsdata utifrån en medveten mål-/medelsanalys samt konsekvent uppföljning och värdering av vidtagna åtgärder. I artikeln diskuteras vidare ett projekt som syftar till att utvidga det kunskapsunderlag som en primärvårdsplanering bör bygga på och där praktiskt verksamma inom sjukvård och socialvård engageras. Projektet innebär att skilda konsumtionsmönster analyseras mot bakgrund av sociala egenskaper i olika boendemiljöer, speciellt sociala nätverkskaraktäristika och typiska tidsförhållanden.