Svåra barnskador i ett sjukvårdsområde under en 5-årsperiod : En undersökning i Västmanlands län - Lundholm, Carl; Tera, Harry; Åberg, Curt (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Förekomsten av skador genom yttre våld och förgiftningar, som krävt sjukhusvård hos barn i åldern 0-14 år har undersökts i Västmanlands län. I nedanstående artikel redovisas frekvensen av sådana skador, deras karaktär och tänkbara orsaksfaktorer. Beträffande skadetyper är frakturer och skallskador vanligast. Skallskador hos yngre barn orsakas vanligast av fall medan orsaken hos äldre barn är trafik eller sport. Ögonskador är lika vanliga som bålskador; de orsakas ofta av trubbigt våld mot ögat i samband med idrott, slagsmål eller lek. Skrämmande och tankeväckande var den höga frekvensen av alkohol- och tablettförgiftningar, 24 procent av alla barnolycksfall vårdade vid barnmedicinska kliniken.