Social utblick: Poesi och utredningsspråk - Stark, Birger (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Genom språket uttrycker vi oss på olika sätt. Med dess hjälp beskriver vi situationer och händelser, upplevelser och känslor. Vad vi upplever kan vi med språkets hjälp omforma på olika sätt. I socialt arbete är vi vana att beskriva människans situation och bedömningar av deras behov i utredningar. Författare har ofta självupplevt beskrivit situationer liknande dem som sociala utredningar innehåller. Harry Martinsson, Åke Wassing, Heidi von Horn är några som på ett inträngande sätt i såväl prosa som poesiform beskrivit hur de upplevt socialt- stökiga situationer, vilka känslor de haft etc. Ibland stiger också någon fram ur socialarbetarskrået, eller socialadministrationsskrået och visar att språket kan användas på ett annat sätt än vanligt.