Utvecklingsproblem och antropologi - Hjort, Anders (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Utifrån erfarenheter hämtade från ett vattenborrningsprojekt i norra Kenya, ett missriktat försök att i ekologiskt syfte begränsa boskapsskötseln i ett annat område i Kenya och OECD’s stora Sahel Development Programme diskuterar Anders Hjort utvecklingens villkor och antropologins bidrag. Det ideala projektet genomförs i liten skala med aktivt deltagande, är väl anpassat till befintliga sociala system och har en potential för sociala reformer. Avslutningsvis redogör han översiktligt för situationen vid de antropologiska institutionerna i Sverige för att orientera den etnomedicinskt intresserade om möjligheter till vidare studier.