Kompetensbehov inom samhällsmedicin - Haglund, Gustav (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Den nya hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ålägger landstinget förebyggande uppgifter utöver föreskrifterna i den gamla sjukvårdslagen. Samhällsmedicinska enheter byggs nu upp i landstingen för att fullgöra dessa åtaganden. De bör betraktas som serviceenheter och skall ha hög kompetens representerad hos främst företrädare för yrkesmedicin, omgivningshygien och socialmedicin. Ledningen bör läggas direkt hos politiker i hälso- och sjukvårdsnämnden.