Sundsvallsprojektet - Thorslund, Mats (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Situationen i Sundsvall 1979 var inte unik - fullbeläggningar och långa köer. Samtidigt visade resultaten från en studie av de äldre på institution i Sundsvall att många var felplacerade. Nästa steg blev att försöka beskriva orsakerna till att äldre hamnar på institution. De äldre själva och personalen utanför och innanför institutionerna intervjuades i efterhand om orsakerna till respektive flyttning och om vad som behövts för att förhindra eller skjuta upp flyttningen. De flesta av flyttningarna kunde rimligen inte ha undvikits. Men för relativt många borde det ändå funnits alternativ. Resultaten har sammanställts och ingående diskuterats tillsammans med personal över in stitutions- och huvudmannagränser. Samtidigt har den kommunala hemtjänsten organiserats om. Samplaneringen mellan hemtjänsten och sjukvård i hemmet har utvecklats. Primärvårdens resurser har ökats osv. Klara förbättringar kan utläsas. Köerna har i stort sett försvunnit. Det finns lediga platser på samtliga servicehus inom kommunen. Situationen på medicinkliniken har förbättrats. Detta trots att antalet personer 80 år och äldre ökat. 1983 har en ny studie av de äldres flyttningar till institution genomförts. Resultaten är ännu ej färdiganalyserade och det är alltså för tidigt att säga om det fortfarande är så att äldre människor - trots de olika förbättringarna - i onödan hamnar på institution.