Situationen för patienter i hemsjukvård : En medicinsk och sociologisk studie av till långtidssjukvård anmälda hemvårdade patienter i Göteborg 1977 - Glansholm, Torsten; Andersson, Carin; Lindblom, Gun-Britt (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Situationen för 563 patienter som varit anmälda till långvårdscentral i Göteborg har jämförts med motsvarande förhållanden för långvårdsanmälda göteborgare 1965. De största skillnaderna mellan patientgrupperna gäller sociala förhållanden. Boendemiljön har snarast revolutionerats så att nu 90 procent av patienterna bor i moderna bostäder mot 47 procent 1965. 75 procent av patienterna 1977 hade kommunal hemhjälp, 42 procent 1965. Utvecklingen mot bättre standard och bättre service har en baksida: 1965 hade patienterna i genomsnitt 1,3 nära anhörigkontakter dagligen medan motsvarande siffra 1977 är 0,9. Utvecklingen tycks medföra att patienter med rörelsehandikapp och somatiska problem klarar sig allt bättre i sina bostäder. Det är de psykiskt funktionsnedsatta gamla, särskilt demenserna, som ställer de stora kraven på institutionsvården.