Utveckling av vårdplaneringsgrupper - Johansson, Lennarth (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Varför händer det att de äldre inte får den hjälp och vård som de behöver? Varför måste en del äldre flytta från sitt eget hem för att få sina behov av service och vård tillgodosedda? Varför är hjälpinsatserna så ofta dåligt anpassade till individens behov, vilja och önskemål? För att ta tag i dessa och andra problem inom äldreomsorgerna, har man de senaste åren inrättat s k vårdplaneringsgrupper på många ställen i landet. I vårdplaneringsgruppen detaljplaneras hjälpinsatserna utifrån personens behov och tillgängliga resurser. Vårdplaneringsgrupperna är således ett viktigt forum för praktisk samverkan mellan primärvården och primärkommunen. I artikeln beskrivs närmare erfarenheterna av utvecklingen av vårdplaneringsgrupper.