Debattartikel: Ett meningsfullt liv eller vård för att överleva? - Redgart, Jan (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Det är servicen som skall flyttas dit människorna finns och inte tvärtom, är ett av många budskap i denna debattartikel. Men, konstaterar författaren, att bryta ner och föra ut den institutionella vården till människorna är sannerligen ingen lätt uppgift. Det finns ett segt motstånd inte minst från personal och kanske främst från cheferna mot sådana förändringar. Kommuner och landsting måste ta initiativ till en utvärdering av både den traditionella verksamheten och utvecklingsarbetet. Här finns bl a ett stort behov av forskning som bör bedrivas i samverkan med huvudmännen, fack, personal och de äldre själva. Föredrag hållet vid konferens i Sundsvall: "Problem och möjligheter i forsknings- och utvecklingsarbetet inom äldreomsorgen". Februari 1983.