Social utblick: Solidaritet och jämlikhet i åtstramningstid - Fisk, Sven (Socialmedicinsk tidskrift, 1983)
Sedan några år befinner sig Sverige i ekonomiska svårigheter. Situationen är inte unik - förhållandena är likartade i hela den övriga västliga civilisationen. Kristider tvingar oss att mera skärpt fundera över tingens ordning. Under goda tider när det mesta gick oss i händerna lät vi mycket passera oförmärkt. Läget är nu annorlunda. Samhällen som vårt, med en accepterad jämlikhetsideologi, försöker motverka orättvisor. Men trots detta så rymmer vårt svenska samhälle en hel del omotiverad ojämlikhet. I mitt dagliga arbete ser jag att allt fler människor blir beroende av socialbidrag. Samtidigt kan jag 1983-10-15 i en dagstidning läsa följande annons: ”Den här pensionsförsäkringen har inte alla råd med. Vegete presenterar en ny personlig pensionsförsäkring - Futura. Den gör livet lättare för dig som brottas med höga marginalskatter. Och har råd att investera i din och familjens framtid. Lyd ett gott råd. Ring vårt kontor”.