Skolhälsovården i Finland - Hultin, Holger (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
I Finland är skolhälsovården knuten till kommunernas hälsocentraler och hör därmed organisatoriskt, personellt, och innehållsmässigt till primärvården, men är lokalmässigt förlagd till skolorna. Skolhälsovårdens höga ambitioner är svåra att genomföra i verkligheten, där ekonomiska, administrativa och pedagogiska mål ofta prioriteras på hälsans bekostnad. Skolläkarnas kunskaper om barns behov och utveckling är inte alltid de bästa, och deras möjligheter att påverka undervisningssituationen starkt begränsade. För framtiden ställs andra krav och fordras andra rutiner i skolhälsovården i Finland.