Långvarigt sjuka barn i grundskolan - Jorming, Bengt (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Utländska epidemiologiska studier på skolbarn visar att långvarigt somatiskt sjuka elever har signifikant sämre skolprestationer, signifikant mera beteendeproblematik och psykiska problem än kontrollgruppsbarn. I artikeln redovisas preliminärdata från en svensk epidemiologisk studie omfattande samtliga elever i årskurserna 1, 4 och 8 utförd läsåret 1978/79 i Eskilstuna kommun. Andelen långvarigt sjuka barn i studien var av samma storleksordning som i de utländska undersökningarna. De socioekonomiska bakgrundsfaktorerna bland de långvarigt sjuka barnen skilde sig inte från övriga populationens. Beträffande skolprestationer, mätt i betyg, frekvens psykosociala problem och psykosomatiska åkommor, förelåg endast obetydliga skillnader mellan de båda grupperna. Möjliga orsaker till resultaten diskuteras.