Samhällets krav på psykiatrin - Göransson, Bertil; Skalin, Douglas (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Samhällets krav på psykiatrin kan formuleras som ett antal frågor. Är psykiatrins företrädare beredda att verka aktivt förebyggande och inte bara ge stöd och hjälp åt enskilda patienter? Öppna för att i vården möta mer av hela människan och hennes livssituation? Villiga att dela på jobbet efter reell och inte formell kompetens? Beredda att fungera som samhällets spjutspetsar när det gäller att definiera orsakerna till psykisk ohälsa? Om svaret på dessa och liknande frågor är positiva har psykiatrin goda möjligheter att anta den utmaning som samhällets förändring utgör.