Mål och syften: En studie av preciseringens konst inom samhällsmedicin - Allander, Erik (Socialmedicinsk tidskrift, 1982)
Mål och syften är vägledande för uppläggningen av vetenskapliga och administrativa studier. Det är därför angeläget att syftenas tillkomst och utveckling närmare beskrives i det vetenskapliga arbetet. Hur det förhåller sig med den saken har studerats i sjutton olika större studier, varav flera är akademiska avhandlingar. Huvudslutsatsen är att preciseringsnivån när det gäller syften genomsnittligt är otillfredsställande. Likaledes förekommer en blandning av olika målnivåer, vilket bör undvikas för att höja arbetenas kvalité och genomslagskraft.