Socialförsäkringens och försäkringskassornas utveckling - Carlson, Gösta (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Införandet av allmän sjukförsäkring 1955 lade grunden för försäkringskassornas utveckling med ansvar att överta alltfler socialförsäkringar jämte andra kontanta stödformer inklusive de allmänna pensionerna. Försäkringskassornas verksamhet har härvid successivt kommit att innebära att administrera en allt större del av välfärdssverige. Praktiskt kan man uttrycka det så att drygt 30 kronor av varje hundralapp som går åt för den privata konsumtionen är pengar som förmedlas genom försäkringskassorna och riksförsäkringsverket. I organisationen av verksamheten har försäkringskassorna alltmer strävat till en decentralisering för att lägga besluten nära människorna.