Alkoholism bland män i en svensk allmänbefolkning : Några nya resultat ur Lundbymaterialet - Öjesjö, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Vid Svenska Epidemiologiska föreningens årsmöte i Göteborg mars 1979 presenterade Leif Öjesjö det sk Lundbyprojektet. Här har en svensk normalbefolkning följts under 25 år med syfte att beskriva psykisk sjuklighet, missbruksförekomst, vårdkonsumtion mm. Av samtliga män över 25 år var 3,4 % kroniska alkoholister i medicinsk mening, ytterligare minst 2,8 % beroende av alkohol och 3,3 % alkoholmissbrukare. Särskilt höga tal av alkoholism kunde påvisas för den äldre arbetskraften och för förtidspensionärer och arbetslösa. Arbetet har utförts vid institutionen för social och rättspsykiatri vid Lunds Universitet.