Psykosociala och konventionella riskindikatorer för ischemisk hjärtsjukdom hos svenska yrkesverksamma män - Orth-Gomér, Kristina (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Vid det första årsmötet i den nybildade Svenska Epidemiologiska föreningen i Göteborg mars 1979 presenterades en jämförelse mellan psykosociala och konventionella riskindikatorer för ischemisk hjärtsjukdom hos svenska män. Presentationen baserades på en studie av 4 000 yrkesverksamma män mellan 40 och 65 år. Författaren, Kristina Orth-Gomér, medicinkliniken Serafimerlasarettet i Stockholm kunde konstatera att den retrospektivt beräknade relativa risken att insjukna i ischemisk hjärtsjukdom var 6 gånger högre med, än utan subjektiv kronisk stress. Resultaten stöder hypotesen om multifaktoriell kausalitet. Psykosociala riskindikatorer tycks utöva sin effekt vid sidan av och till större delen oberoende av de mer konventionella riskindikatorerna.