Olycksfallsepidemiologi - behov av deskriptiva studier och utvecklad analytisk teori - Svanström, Leif (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
I ett föredrag om olycksfallsepidemiologi, presenterat vid den nybildade Svenska Epidemiologiska föreningens årsmöte i Göteborg 1979, konstaterar Leif Svanström att olycksfall utgör en av de tre stora dödsorsakerna i världen. Han beskriver metodologiska svårigheter vid olycksfallsforskning beroende bl a på en oklarhet beträffande forskningens speciella kunskapsobjekt. Författaren beskriver också den epidemiologiska modellens begränsningar och de möjligheter som framförallt systemteorin givit i utvecklandet av mer analytiskt orienterad forskning. Slutligen beskrives med exempel från olycksfallsregistrering i Skaraborgs län otillräckligheten i nu tillgängliga epidemiologiska material som bas för mer preventivt inriktade åtgärder.