Vad är en kommundiagnos? - Eriksson, Carl-Gunnar; Haglund, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Såväl socialtjänstlagen som förslaget till en ny hälso- och sjukvårdslag betonar vikten av att verksamheten blir mer inriktad på åtgärder på strukturnivån vid sidan av det mer individ- och gruppinriktade arbetet. För detta behövs utveckling av metoder att samla kunskap och erfarenhet om hälsoförhållanden, sociala problem, levnadsförhållanden och omgivningsvillkor för den geografiska enhet verksamheten är inriktad på. I artikeln redogörs för vad innehållet och funktionen hos en kommundiagnos kan vara.