Epidemiologisk bevakning - ett samhällskrav - Floderus-Myrhed, Birgitta; Höglund, Dag; Linnman, Lars (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Ofullständiga kunskaper om sambandet mellan miljöfaktorer och människors hälsa kan utlösa larmrapporter som kan ge upphov till ängslan och oro i befolkningen utan att faktisk grund föreligger. A andra sidan kan samband länge bli ouppmärksammade och viktiga motåtgärder fördröjas. Det är därför angeläget att skapa ett epidemiologiskt bevakningssystem med möjlighet att följa befolkningens hälsotillstånd mot bakgrund av olika miljöförhållanden och skiftande samhällsstruktur. Med Älvsborgs län som försöksområde har ett första steg i utarbetandet av en bevakningsmodell genomförts, med utnyttjande av det centrala dödsorsaksregistret. Studien har lett fram till ett signalsystem som enligt bestämda kriterier reagerar vid överdödlighet. Arbetet har genomförts av Birgitta Floderus Myrhed fil dr, docent, hygieniska institutionen Karolinska Institutet, Dag Höglund, t f länsläkare i Älvsborgs län och Lars Linnman civilingenjör, datagruppen, Statens Miljömedicinska laboratorium.