Rehabilitering inom primärvården - Sihm Jörgensen, Harold (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Inom primärvården är man ofta för avvaktande och passiv när det gäller aktivering och rehabilitering av långtidssjuka patienter. Speciellt har man ringa förståelse för nödvändigheten av tidig rehabilitering och den arbetsmässiga orienteringen av denna. Läkare i allmänhet bör få bättre kännedom om industrins arbetsförhållanden och organisation, arbetsvårdens funktion och målsättningar och om rehabiliteringens grundprinciper. De rehabiliterande insatserna i primärvården måste tidsmässigt samordnas inom en gemensam ram. Det är rimligt att försäkringskassorna kan bli en sammanhållande och aktivt styrande instans för rehabiliteringsprocessen men försäkringskassan behöver i så fall spela en mer aktiv roll än för närvarande. Det är dessutom nödvändigt att resurser tillskapas för tidig rehabilitering inom primärvården.