Förtidspension på grund av väntetider - Andersson, Bengt; Marqvardsen, Ole (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Sjukvården och försäkringskassan har var för sig omfattande vetande om de försäkrade men det är system som endast i undantagsfall tar kontakt med varandra och utväxlar information. Bägge systemen arbetar utan plan och såväl sjukvård som försäkringskassa tappar ganska tidigt greppen om de långtidssjukskrivnas problematik. Det är slutsatsen av en undersökning av tio slumpvis valda långtidssjukskrivna från Skönsbergs försäkringskassa i Västernorrland konstaterar Bengt Andersson, föreståndare för försäkringskassans lokalkontor i Skönsberg-Sunds vall och Ole Marqvardsen, förtroendeläkare vid lokalkontoret. Det bristfälliga samarbetet medför onödigt lidande, onödig inaktivitet och onödig samhälls kostnad. Författarna diskuterar i artikeln tänkbara reformer och förbättringar.