Kan anställningsundersökningar förebygga arbetsbetingad sjukdom? - Mikaelsson, Bo (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
I följande artikel redovisas en undersökning av 176 anställda i sjukvården i Västernorrlands län, vilka varit föremål för anpassningsgruppernas åtgärder under 1978. Relativa arbetshinder hade registrerats för 35 % av dessa redan vid anställningsundersökningen medan motsvarande hinder registrerats för endast 16% i en kontrollgrupp. Prognosvär det av anställningsundersökningen var högre om den genomförts av den egna företagsläkaren/företagssköterskan. Ett fortsatt studium av personer med diagnostiserat relativt arbetshinder vid anställningsundersökningen är önskvärd, bl a för att pröva om det är en riskpopulation för vilken förebyggande insatser har fungerat.