Att förhindra utslagning: En social- eller näringspolitisk uppgift? - Thörn, Åke (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Utslagningen från arbetsmarknaden är sedan länge ett av de allra största samhällsproblemen. En intensiv diskussion har förts i bl a SMT under hela 1970-talet om utslagningens orsaker och effekter. Problembeskrivningar i ledare från början av 1970-talet kan i dag åtta år senare uttryckas i samma ordalag. Kanske är det hög tid att lämna beskrivningarna och förslagen till individinriktade åtgärder till förmån för mer generella insatser. En stark regional näringspolitik med förstärkt inflytande av de anställda skulle kanske om än långsamt kunna vända utvecklingstendensen.