Alkohol och alkoholrus i historiskt och socialmedicinskt perspektiv - Borg, Egil (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Det sägs ofta att alkohol ingår som ett väsentligt inslag i vår civilisation. Exempel från historien säger oss också att alkoholbruket har djupa rötter. Mycket talar för att alkohol är något vi måste leva med. Vårt problem är knappast att utrota alkohol men att hitta hur vi skall kunna leva med det. Så länge skolbarn får lära sig att Jesus gjorde vatten till vin, är det då möjligt att hävda att det är fel att servera alkohol? Den frågan ställer i denna artikel Egil Borg läkare vid Gaustads sykehus, Oslo. Artikeln är ett försök att personligt sammanfatta vad vi just nu vet om tänkbara orsaker och konsekvenser av alkoholmissbruket. Den har tillkommit ifrån behovet att se utöver landskapet, lyfta blicken och få en slags ram att arbeta innanför, att få ett begrepp om var man står som behandlare. Det kan kanske ge en slags utgångspunkt, en identitet i behandling och förebyggande arbete. Det kan då också motverka känslan av oduglighet och obrukbarhet när det inte går som man önskar.