Några synpunkter på hälsoekonomi som vetenskap - Berfenstam, Ragnar; Thorburn, Thomas (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Hälsoekonomi är en klok hushållning med våra sjuk- och hälsovårdsresurser i belysning av den nytta vi förväntar oss av olika sätt att använda resurserna. Men det är svårt att mäta den nytta enskilda patienter får av sjukvården. Empiriskt underbyggda mått på livskvalitet bör i större utsträckning än hittills användas som effektmått i sjukvården. Prioriteringar inom sjukvården sker på flera olika nivåer. I artikeln systematiseras och beskrivs olika prioriteringsnivåer. På två av dessa blir vetenskapliga hälsoekonomiska bedömningar aktuella. Författarna diskuterar hur dessa bedömningar skall kunna ske så att prioriteringarna blir acceptabla från såväl medicinsk som politisk och ekonomisk synpunkt. Den skiss till prioriteringsmetod som föreslås innebär att en panel av valda förtroendemän får representera de potentiella patienterna när det gäller att värdera de förändringar i livskvalitet som olika sjukvårdsåtgärder leder till. Prioriteringen syftar till så stor sammanlagd livskvalitetsförbättring för befolkningen som möjligt. Ragnar Berfenstam, som detta hyllningsnum mer tillägnas, skriver här själv tillsammans med Thomas Thorburn, professor emeritus i förvaltningsekonomi och tidigare verksam vid handelshögskolan i Stockholm.