Samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar som underlag för resursfördelning inom sjukvården - Johnsson, Monica (Socialmedicinsk tidskrift, 1981)
Marknadsekonomiska metoder kan inte användas för att lösa prioriteringsproblemen i sjukvården. De värderingar som kommer till uttryck genom sådana metoder illustreras i denna artikel. Kritik riktas mot sättet att beräkna samhällskostnader i nuläget och framtida produktionsbortfall. Sådana planeringsunderlag som innebär att en människas värde bestäms av hennes förvärvsinkomst måste avvisas. Enbart beräkningar av en sjukdoms samhällsekonomiska kostnader kan inte användas som underlag för beslut om vilka sjukdomar som skall prioriteras i hälso- och sjukvården. I ett räkneexempel som gäller nyttan och kostnaderna för samhället vid behandling av tre tänkta sjukdomar visas att stora samhällskostnader för en sjukdom inte säger något om lönsamheten av ingripanden mot den.